divendres, 14 de març del 2014

Els jugadors de Whist de Vicenç Pagès Jordà (2009)

Amb ella, el pacte no era possible. Les úniques opcions eren l'enemistat o la submissió. (pàg. 105)

Des d'aquell vespre, en Jordi està convençut que la Marta, que va néixer al novembre, va ser engendrada durant Long may your run, i que per això és tan dolça i sentimental i la trobarà molt a faltar. (pàg. 200)

De seguida que van sortir de la clínica amb la Marta encabida dins una cistelleta de les anomenades "moisès", enduts per un optimisme fora de lloc, van aprendre que ser pares volia dir ser proletaris. La feinada era inacabable, dia i nit, sense horari, ni diumenges lliures, ni vacances, ni vagues de zel. Va ser en aquella època que, per primera vegada a la seva vida, en Jordi va sentir enveja de la gent que s'avorria. (pàg. 211)

[Si això fos una novel·la d'un d'aquells escriptors nord-americans que donen classes de creative writing, ara podries llegir, per exemple, que els fotons solars han recorregut cent cinquanta milions de quilòmetres per fer resplendir els ulls de la Marta.] (pàg. 227)

A en Jordi, Londres li feia l'efecte d'un lloc on havien ocorregut grans esdeveniments, gestes de la humanitat en esferes molt variades de la cultura, l'economia i la política, però on ja feia anys que no hi succeïa res de nou. La ciutat s'havia convertit en un parc temàtic de si mateixa, una immensa zona d'oci, un escenari que semblava dissenyat per desenvolupar-hi activitats comercials de manera sofisticada, plaent i ininterrompuda. D'ençà que hi havia arribat, tenia la impressió que havia fet tard. Havia fet tard al pop, a la psicodèlia, la rock simfònic, al glam, al punk, a la dark wave, als New Romantics. Havia fet tard a la moda dels revivals i tot. (pàg. 234)

diumenge, 9 de març del 2014

50è Premi Recvll 2014 de Blanes

Per primer cop en la història dels prestigiosos premis literaris Premis Recull de Blanes, un andorrà, Iñaki Rubio, ha estat el guanyador del guardó Joaquim Ruyra de Narrativa amb l'obra 'L'altre costat del mirall', on proposa una mirada divertida i diferent de la vida quotidiana. Enguany, els premis han arribat a les seves noces d'or, marcant un rècord de participació amb 225 treballs de 196 autors catalans i d'arreu d'Europa. La nova secció del Premi de Conte Infantil ha estat la més concorreguda amb 66 treballs presentats. Josep Víctor Gay s'ha tornat a emportar per segon cop el Premi Salvador Reynaldos de Periodisme i l'actor Ramon Madaula ha aconseguit el Premi de teatre amb 'Coses Nostres'.

dijous, 6 de març del 2014

Xevi Sala guanya el XVI premi Roc Boronat 2014

L'escriptor i periodista gironí Xevi Sala ha guanyat el XVI premi Roc Boronat amb 'Esborraràs les teves petjades', una novel·la d'intriga ambientada en un poble de la comarca del Ripollès. El premi, dotat amb 6.000 euros, el convoca l'ONCE Catalunya per a obres de narrativa breu en català. La novel·la que serà editada pròximament per Proa, explica la sortida de la presó d'un terrorista i com reinicia la seva activitat des del seu amagatall al poble gironí.

Xevi Sala és el director d'El Punt Avui a les comarques gironines i ha publicat l'assaig 'A l'altre barri' (2003) i les novel·les 'Les causes perdudes' (Columna, 2010) i 'En la pell d'un mort' (Columna, 2013). L'ONCE Catalunya convoca anualment els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria de l'escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l'òrgan representatiu dels cecs catalans durant la República.